VRIJWILLIGERS
Stichting Landschapsbeheer Aa-dal (kortweg SLA) is een professionele vrijwilligersorganisatie en richt zich op het behoud, herstel en ontwikkeling van kleine landschapselementen en natuurterreintjes in het Aa-dal. Van oorsprong hadden deze elementen en terreintjes veelal een agrarische functie, zoals bescherming tegen wind en water en als leverancier van hout en vruchten. Deze economische functie is nu meestal verdwenen maar ze blijven van grote waarde voor duurzame natuur en landschap. Daarnaast zijn deze elementen ook nog eens mooi om te zien.
Het onderhoud van deze elementen kost veel tijd en geld maar is wel noodzakelijk voor het behoud, herstel en ontwikkeling. Zonder de inzet van vrijwilligers zouden veel van deze natuur-elementen verloren gaan.
Kennismaken?
Als je belangstelling hebt kun je een keer komen kennismaken bij een project. Stuur dan een mail naar ons secretariaat.
Wat krijg je?
Mooi weer, regen, hitte en kou, vuile handen en soms een nat pak, gezelligheid, contacten met andere vrijwilligers en uiteindelijk flinke spierballen. Daarnaast krijg je een aardige kennis van het Brabantse landschap in het algemeen en het Aa-dal in het bijzonder. Als je zelf deskundigheid hebt willen we je uitnodigen om deze deskundigheid te delen.
Je komt op vele mooie plekjes bij jou in de buurt waar je normaal niet zo snel komt. Daarnaast staat er altijd een bakje koffie voor je klaar. Tot slot en niet onbelangrijk: als je werkzaamheden uitvoert als vrijwilliger voor de stichting ben je verzekerd voor de gevolgen van ongevallen. Samengevat kunnen we je het onderstaande bieden:
- MEER KENNIS OVER NATUUR DICHTBIJ HUIS
en de methodes om deze duurzaam te onderhouden. - BIJDRAGE LEVEREN AAN JE LEEFOMGEVING
Met elkaar plezier en met gegarandeerd een natte rug! - MENSEN ONTMOETEN UIT JE EIGEN DORP
Die net zoals jij praktisch met de natuur bezig willen zijn.
Ben ik geschikt?
Iedereen (M/V) die tijd beschikbaar heeft en met een positieve houding en enthousiast mee wil en kan werken in een groep mensen, is van harte welkom. Kennis van zaken is niet direct nodig, die komt al werkend vanzelf wel. Speciale lichaamskracht is niet vereist, iedereen zet zich in naar eigen kunnen. Je krijgt begeleiding, gereedschap (te leen) en we bieden met enige regelmaat cursussen aan om o.a. de veilige werkomstandigheden te bevorderen. Vrijwilligers werken overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzagen, snoei scharen, spaden, hooivorken en -harken. Dit is milieuvriendelijk en staalt de spieren.
Niet vrijblijvend
Als vrijwilliger heten we je van harte welkom en willen we ook op je kunnen rekenen. Het vrijwillig deelnemen aan een project schept naar elkaar verplichtingen en deelname is dus niet vrijblijvend. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel tijd je beschikbaar wilt stellen.
Ter beschikking stellen van deskundigheid
Wat we als stichting ook fijn vinden is als je je eventuele ervaring of kennis met betrekking tot landschapsbeheer of op een ander terrein ter beschikking stelt. Dit doe je gratis.
Positief kritische houding
Tot slot is de onderlinge verstandhouding en samenwerking cruciaal voor dit vrijwilligerswerk. We verwachten dus een positief kritische instelling van je binnen de projectgroep waarin je vrijwilligers werk doet.
Wanneer vinden de activiteiten plaats
De meeste vrijwilligers activiteiten vinden plaats op zaterdag en op een aantal zomeravonden. Bij uitzondering en in overleg kunnen ook andere tijdstippen afgesproken worden. De samenstelling van de project ploegen is divers. Wat je bindt is de belangstelling voor natuur en landschap. Daarnaast is er natuurlijk tijd voor sociale contacten en gezelligheid.
Supervisie/begeleiding
Je maakt deel uit van een project-team. Het project-team staat onder supervisie van een projectleider. De projectleiders zijn vrijwilligers met verstand van zaken en veiligheid, veelal vanuit hun beroep. Stichting Landschapsbeheer Aa-dal zorgt op deze wijze voor goede begeleiding en ondersteuning van de groepen. Daarnaast stelt de stichting gereedschap beschikbaar en organiseert zij cursussen.
Projecten
De stichting regelt project-locaties. Dit zijn natuurgebieden waar vrijwilligers-activiteiten plaats kunnen vinden. Een overzicht van de huidige projecten kun je vinden op deze website.
Veiligheid
Veiligheid bij het werken staat voorop. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarbij de projectleider het initiatief zal tonen. De stichting valt als vrijwilligers organisatie onder de ongevallen-verzekering van de gemeente. Tevens worden er regelmatig cursussen aangeboden op het gebied van veilig werken.
INSCHRIJFFORMULIER VRIJWILLIGER
Op de hoogte blijven?
Je ontvangt 1 keer per maand alle groene en leuke activiteiten van onze stichting.